Výbuch sila ve Španělsku

Novinky, aktuality a zajímavé reference.

Výbuch sila ve Španělsku

V noci z 26. na 27. května došlo ve městě Lugo na severozápadě Španělska k vážné nehodě v továrně na zpracování dřevěné štěpky.

Chvíli před půlnocí došlo k výbuchu a následnému požáru jednoho sila. Po příjezdu hasičů byl požár lokalizován a silo bylo uzavřeno. Po čtyřech hodinách bylo rozhodnuto, že je možné začít silo s dohořívající štěpkou začít čistit. Podle dostupných informací se však při otevření sila dostal k doutnajícím zbytkům dostatečný objem kyslíku na to, aby požár znovu vzplanul a ven ze sila vyšlehly plameny. Ty těžce zranily dva dělníky, kteří byli připraveni začít silo čistit. Oba byli převezeni do nemocnice a kvůli vážnosti jejich zranění – popáleniny na 90 %, respektive na 70 % těla, později transportováni do Fakultní nemocnice Coruña. Jeden z mužů později zraněním podlehl. Podle vedení společnosti se jednalo o zkušeného technika, který v továrně pracoval mnoho let.

Výsledky vyšetřování nehody zatím nejsou známy, společnost nevydala oficiální vyjádření. Podle španělského zpravodajského serveru El Progreso se ale jednalo o novou část továrny a už jednou v tomto úseku došlo k menšímu zahoření, které ale uhasili sami zaměstnanci.